به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل ازسرويس فناوري ايسنا، کاوشگر «پيشگام» که با مديريت يکپارچه سيستمي و تلاش دانشمندان سازمان فضايي ايران ساخته شده است با استفاده از حامل سازمان صنايع هوا فضا تا ارتفاع مورد نظر پرتاب و پس از طي مراحل پيشبيني شده و رسيدن به سرعت، شتاب و ارتفاع مورد نظر، مجددا به زمين بازگشته و موجود زنده اين کاوشگر (ميمون از نژاد رزئوس) با موفقيت بازيابي شد.
در تمامي مراحل پرتاب کاوشگر پيشگام، تصاوير موجود زنده داخل کپسول زيستي، علائم حياتي موجود زنده شامل ضربان قلب و ديگر دادههاي حياتي و محيطي از کاوشگر مخابره و در جعبه سياه ثبت شد. اين کاوشگر پس از اوجگيري تا ارتفاع ??? کيلومتري در بازگشت به زمين بازيابي و موجود زنده در شرايط مناسب و ... از کپسول خارج و عمليات ريکاوري بر روي آن انجام شد.
کاوشگر «پيشگام» از چهار بخش «مجموعه موتور، متشکل از اجزاي قفسه دم، بالکهاي پايدار ساز، بلوک تنظيم ارتفاع، موتور و نازل»، «سکوي پرتاب براي پرتاب مجموعه»، «ايستگاههاي زميني براي برقراري ارتباط با کاوشگر و دريافت اطلاعات به صورت زمان واقعي» و «محموله متشکل از اجزاي کپسول زيستي سامانه خدمات (الکترونيک، مخابرات و پردازش) جدايش سازه و جدايش بازياب موجود زنده» تشکيل شده است
دسترسي به ارتفاع بيش از 120 کيلومتري، ارسال موجود زنده ( ميمون) با فيزيولوژي شبيه انسان، بومي سازي فناوري طراحي، ساخت و پرتاب کپسول زيستي، بازيابي سالم محموله، تله متري ثبت دادههاي محيطي، زيستي و تصاوير در تمامي مراحل پرتاب و تعيين بارهاي اکوستيکي محفظه از اهدافي بود که با پرتاب کاوشگر پيشگام و بازيابي آن حاصل شد.
کسب تجربه اعزام «پيشگام» به فضا، محصول عملکرد دقيق، صحيح و هماهنگ زيرمجموعههاي مختلفي همچون کپسول زيستي، زيرسامانه بازيابي، زيرسامانه جدايش، زيرسامانه رهگيري، زيرسامانه خدمات، زيرسامانه تلهمتري داده و تصوير، آيروديناميک و گرمايش آيروديناميکي، راکتموتور، لانچر و ايستگاههاي زميني بود که همگي با تکيه بر دانش بومي و در قالب طرح «آزمايشگاه فضايي»، ضمن رعايت استانداردهاي مهندسي سيستمهاي فضايي و برخورداري از قابليت اطمينان بالا، توسط متخصصان جوان پژوهشکده سامانههاي فضانوردي وابسته به سازمان فضايي ايران صورت گرفت.
گفتني است کاوشگرها به طور عمومي براي بررسي جو، داده برداري از لايههاي مياني اتمسفر و بررسي لايههاي مختلف آن و مطالعات مربوط به قطب مانند بررسي شفق قطبي، مطالعات پرتوهاي کيهاني مانند اشعه ايکس، ماوراء بنفش و مادون قرمز، زيست شناسي و پرتاب موجودات زنده کوچک و بررسي رشد سلولهاي بنيادي در فضا، ستاره شناسي، رصد خورشيد، بررسي کسوف، مطالعه جاذبه ناچيز، بازيابي محموله، توسعه فناوريهاي فضايي مانند ورود به جو و جدايش، آزمايش تراشهها و مدارهاي الکترونيکي فضايي، افزايش قابليت اطمينان پرتابهاي فضايي با انجام تستهاي مکرر به کار ميروند
ايده طراحي و ساخت کاوشگرهاي بومي در اين پژوهشکده، به دليل قابليتها و کاربردهايي که در دنيا براي اين نوع از وسايل نقليه فضايي مطرح است، از سال ???? آغاز شد و در مدت زمان کوتاهي موفقيتهاي قابل توجهي را به ارمغان آورده است. اين کاوشگرها ميتوانند به فراي جو و زير مدار (ارتفاع ?? تا ??? کيلومتر) انتقال يابند و به ثبت و يا مخابره دادهها با هدف بررسي خواص اتمسفر و کيهان، آزمايش و صحتسنجي زيرسامانههاي فضايي مانند وسايل کنترلي مورد نياز در ماهوارهها و ماهوارهبرها، سامانههاي بازگشت به جو و بازيابي، سامانههاي جدايش و از همه مهيجتر، تحقيقات زيست پزشکي فضايي بپردازند.